Traditionsrikt Ålagille på Hotel Svea i Simrishamn

Ta chansen och upplev kanske det sista ålagillet på Hotel Svea. Och den ska upplevas vid havet. Ålen är en delikatess som avnjuts och tillagas varsamt på historiskt sätt så som luad, rökt, halmad, kokt mer genuint Skånskt blir det inte.

Denna festmåltid har en särskild plats i skånsk matkultur. Ålagillet har sin bakgrund i de kalas som förr i tiden hölls vid ålstämmor. Dessa ålstämmor var vad vi idag skulle kunna kalla en skattefest. Då gav nämligen ålfiskarna sin tionde till prästen eller ränta till gods och markägarna.

Gille betyder betalning, ersättning, skatt, men också brödraskap och dryckeslag.

Datumen vi har ålagille: 
18 oktober  Fullbokat i restaurangen
19 oktober med musikunderhållning

I paketet ingår:

  • Del i dubbelrum 1 natt
  • Ålbuffé
  • Stor frukostbuffé
  • Bastu (Förbokas i receptionen)
  • Gratis träning på gym
  • Spelrum (Shuffle, biljard & Dart)
    (Vattenkokare finns på rummet)

Vi har 62 rum med varierande storlek, utsikt och prisläge. Eftersom vi är ett hundvänligt hotell så har vi även hundrum med stor egen terrass. På nedersta plan är du välkommen ner till vår bastu och massageavdelning för att där avsluta dagen i lugn och ro.

Välkommen med din bokning på tel.nr 0414-41 17 20 eller e-mail info@hotelsvea.se
Avbokning ska ske senast kl 18.00 dagen innan ankomst annars debiteras det fullt ut.

 

Mer om Ålagille på Wikipedia

”Ålagille, fest då man äter olika ålrätter. Har sin grund i de ålastämmor som hölls hos de skånska ålfiskarna, när de skulle betala prästerna sitt tiondeeller ränta till markägarna. Enligt Ålakademin kan “Ett äkta ålagille bara upplevas i en ålabod vid havet mellan Åhus och Sandhammaren. Annars är det bara ett kalas med ål.” Den långa kustremsan mitt i Hanöbukten mellan Åhus och Simrishamn kallas även för Ålakusten. De långgrunda sandstränderna i kombination med den buktande kustremsan utgör förmodligen något speciellt som attraherar ålen och dess orienteringsförmåga.

Ett äkta ålagille består av minst fyra sorters ål, till exempel ålasoppa, rökt ål, stekt ål och kokt ål, halmad ål osv, allt detta sköljs ner med hemmagjordbäsk.

Ålagillena har också utsetts till World Class Event [källa behövs] och besöks varje år av ca 50 tal olika nationaliteter. Flera ålafiskare arrangerar ålagille från mitten av augusti till slutet av november.”

Källa på Wikipedia

 

Translate »