Gåsamiddag med dans & musik

När:
18 november, 2017 kl. 18:00 – 23:45
2017-11-18T18:00:00+01:00
2017-11-18T23:45:00+01:00
Pris:
545:-

November – Välkommen till höstens stora mathögtid!

I november är det dags för en riktig skördefest på Österlen med knaperstekt Skånegås som huvudnummer. Och visst är det skönt att lyxa till det i höstrusket. Svartsoppa, stekt gås med alla nödvändiga tillbehör och som avslutning naturligtvis äppelkakan med vaniljsås.

Nya Stup står för musiken


Logi i dubbelrum, gåsamiddag och vår stora frukostbuffé ingår.
Lördagkvällar kl. 20.30-24.00 har vi dans till levande musik.

Lördagar
Från 995:-/person och natt i dubbelrum
Från 1.245:-/person och natt i enkelrum

Extra övernattning söndag-torsdag i dubbelrum från 300:-/person och natt inklusive frukost.
Extra övernattning söndag-torsdag i enkelrum från 925:-/person och natt inklusive frukost.
Gåsamiddag övriga veckodagar endast på förbeställning

Danskvällar: 5/11, 12/11 och 19/11

Skåne och Österlen i all ära men Mårten Gås är inte ett skånskt påfund.

Traditionen att förtära färsk gås på Mårtensafton kommer ända från Frankrike. Det är för att hedra den franske biskopen den helige Martin av Tours som vi äter gås. Enligt legenden ville Martin inte bli biskop. För att undkomma folkets önskan gömde han sig bland en flock gäss. Men gässen slog larm som bara gäss kan. Martin blev biskop och gässen blev genast slaktade som straff.

Kalendern berättar däremot en annan historia. Den 11 november år 397 dog Martin, varför datumet fick status av helgondag. Det markerades i almanackan med Martins biskopsattribut, en gås. 1901 ändrades dock almanackan. Mårten Biskopsdagen blev kort och gott Mårten. Och eftersom Martin Luther hade namnsdag den 10 november fanns det anledning för såväl katoliker som protestanter att fira.

Precis som vid så många andra högtider är dock den egentliga anledningen till Mårtensfirandet betydligt mer logisk och vardaglig. Varken Martin av Tours eller Martin Luther är den ursprungliga huvudpersonen den 10 november. Det är gåsen själv. Gässen är helt enkelt slaktfärdiga kring den 10 november. Och färsk mat var förr en lyx som gav anledning till fest.

Avbokning på våra paket ska ske senast kl. 18 dagen innan ankomst. Om inte avbokning kommer in i rätt tid debiteras natten i alla fall.

 

Sätt Guldkant på din vistelse hos Svea. Champagne, färsk frukt,
praliner, morgonrock, blommor eller varför inte ett större rum?
Uppgradera när du bokar ditt paket.